středa 28. listopadu 2012

Celostní medicína a tantra

Celostní medicína pohlíží na člověka  jako na jednotu celého těla, citů i mysli.  Zatímco běžná medicína vidí pouze žaludeční vřed a léčí proto jen žaludeční vřed, tak  celostní medicína uvažuje na okolnosti nemoci.  Z pohledu celostní medicíny tak nemoc žaludku souvisí i se zdravím sleziny, ale i se stavem střev.

Energie  ve zdravém člověku probíhá volně a nikde se nezdržuje. V případě energetického bloku pak může dojít k onemocnění určitého orgánu, ale léčba většinou nezahrnuje odstranění příčiny. Tedy odblokování energetických drah.

Tantra také nahlíží na člověka holisticky. Vidí ho jako jednu kompletní bytost, která je ve své podstatě dokonalá. Proto tantrici nerozlišují mezi  lepší a horší části těla. Přijímají člověka jako kompletní bytost. Tantrické masáže sice nejdou používat jako 100% léčebný prostředek, ale mají pozitivní preventivní účinek a lze je používat i jako doplněk celostní medicíny.

1 komentář:

  1. Naprosto s vámi souhlasím, tantra je zázrak východního světa a je dobře, že tohle učení došlo i k nám. My s přítelkyní zkoušeli tantru doma a bylo to fajn uvolňující a vzrušující. Ale pak jsme si zašli do tohodle salonu a oba jsme po masáži byli úplně uvolněný a myslím, že se nám i zlepšil intimní vztah :)

    OdpovědětVymazat